Les Videclins Barn

Residential conversion of a protected barn

Les Videclins Barn is a listed structure that sits within a large farmstead located in an area of agricultural significance. It was important that the exterior of this barn retained its historic appearance and relationship to the surrounding buildings, but the client wished to transform the interior into a high quality modern home.

Retention of the original window and door openings heavily influenced the spacial arrangement and layout. The main entrance welcomes you into a double height space, naturally lit by a large rooflight with a cantilevered oak staircase framed between the original granite walls.

It was integral to reinstate the structure to its original form, but also maximise any opportunity to introduce natural light and a visual connection to the outside.

With the external works predominantly restoration, the focus was to develop every internal detail as a bespoke and considered element. A glulam frame supports the new roof structure, mirroring the proportions of the original A frames, but also suggesting the level of technology and detail that has been incorporated into the fit out.

The natural palette of materials is precisely detailed to offer a refined but minimal lining, with an emphasis on the control of material intersection. This attention to detail is enhanced by the quality of the craftsmanship in every finish, be it the leather wrapped joinery, the shadow lines, the acoustic panelling or the oak staircase, nothing has been left to chance.

The result is a heavily insulated, robust and energy efficient home that carefully weaves itself between the historic voids of the original building. The barn presents a soft and modest face to the exterior, but makes a bold statement internally full of the charm and character the building deserves. Testament to the talented craftsmen and a client who made the commitment to invest in true quality.

Testimonials For Les Videclins Barn