DLM Architects

100% up-cycled Beach Studio

Sunday, September 14th, 2014

This project saw the transformation of a derelict termite-damaged outbuilding nestled amongst the tropical vegetation of Sydney’s Pittwater Peninsular into a tranquil private studio retreat.

It provided an opportunity to fulfil a personal goal to build a shelter from entirely recycled materials.

Planning restrictions dictated the retention and repair of the existing structure, with the approved addition of a cantilevered deck between the palm trees revealing uninterrupted views across the bay.

The concept was to create an energy-efficient self-contained unit for sleep and work, heavily insulated to passive house standards with just the heat provided by a small potbelly stove for the colder months. Every aspect of the house, including furniture, fixtures and fittings, was reclaimed from scrap or built from materials going to waste.

Share this